Sosúa

Processed with VSCO with a4 preset

Vi åker till Sosúa över helgen. Santo Domingo ligger på södra sidan ön. Sosúa i norr. Bussresan tar fem timmar och jag avskyr den. Ont i huvudet får jag. I ländrygg och nacke. Låg blodsocker. Men till slut kommer vi fram, till Sosúa och vårt airbnb. Det är nött och trasigt, udda bitar sammansatt på ett udda vis. Det är skitigt och vi älskar det. 

Sosúa är som Juno. En stad med två ansikten. En sådan kontrast mellan dag och natt har jag aldrig tidigare upplevt. Natten är hotfull, sorgsen. Vi läser i vår guidebok att de styrande gör vad dem kan för att motverka sex-turismen.

Untitled design-3

På dagen är Sosúa som vilken paradisstrand som helst. Vi blåser upp våra stand up paddle boards, tar med simfötter och snorklar. Jag blir liten igen. När jag var liten sade mor min att jag ver mer under ytan än ovanför. En riktig säl är du, sade hon. En sådan glädje. Småfisk och blått vatten. Att känna sig lätt och smidig. Bara en gång till, ber jag. Bara en gång till.

Jag gråter på kvällen och A frågar mig varför. För att jag är så glad, säger jag. Och för att det inte känns rätt att vara såhär glad. Inte när världen brinner. 

Skam för skammens skull leder ingen vart. Det är förspilld energi. A säger ofta att proaktivitet är hans bästa sätt att hantera ångest. Ibland är bästa sättet att sitta still i båten säger jag. Det beror på ångestens art. Men i den här situationen tror jag på proaktivitet. Så jag återuppväcker mitt medlemskap i Djurens Rätt och kollar upp recept på rengöringsmedel. Med vinäger och eteriska oljor. Små gester. Men likväl gester.

Bussresan hem är lika förjävlig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.